tisdag 6 mars 2012

Moussaka recept

Bilderna är inga höjdare men här kommer iallafall ett moussaka recept. (Jopp helt lchf)
Detta blev jättesupergott. 


Ingredienser

2 auberginer (Ganska stora)
Olja till stekning
400 - 600 gram maletkött
1 stor gul lök
2-4 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
Smör till stekning
2 dl grädde (eventuellt lite vatten om det behövs)
Mustapekkaost (att lägga ovanpå om man vill ha)

Kryddor (Jag har ingen riktig grekisk moussaka-krydda så jag använde följande)

Malen muskotnöt
Kanel
Svartpeppar
Vitpeppar
Oregano
Paprikapulver
Chili
Cayenne peppar
Caj P Grillkrydda
Timjan
salt
Vitlökspulver (men bara för att jag glömde lägga i vitlöken i början)

(Haha nej vadå många kryddor?)

OBS! Muskotnöten och Kanelen har ganska starka smaker så var försiktig med dessa kryddor. Men de är också dessa som ger moussakan sin speciella smak så lämna inte bort dem. Mamma tipsade om spiskummin vilket vårat siwa inte hade. Men det passar säkert också perfekt till moussaka.  

Oststanning

1dl majonnäs
2 ägg
3 dl riven fet ost. 

Så här gör du:

Sätt ugnen på 225 grader. Salta ur auberginerna på så sätt att du skär dem i ca 1cm skivor och sedan lägger salt på dem och låter stå ca en halvtimme så att vattnet pressas ur. Tryck sedan på bitarna försiktigt med papper så att vattnet sugs upp. 

Hacka lökarna och fräs i smör. Tillsätt maletköttet och bryn. blanda sedan ner tomatpurén och låt den också brynas en stund. Krydda enligt smak (mina tips av kryddor finns ovan). Blanda sedan i grädden och låt puttra en liten stund. Om röran blir för torr så späd ut med lite vatten. 

Bryn sedan auberginen en liten stund på båda sidorna i olja. lägg sedan aubergineskivorna lite omlott i en ugnsform. (En ganska liten, vi använde en alldeles för stor och moussakan blev ganska platt) Fördela köttfärsröran och täck skivorna. 

Vispa upp äggen och tillsätt osten och majonnäsen. Sätt oststanningen på toppen och sedan in i ugnen tills auberginerna har blivit mjuka och osten fått en gyllenbrun färg. (ca halvtimme)

OBS! Orginalreceptet är taget från lchfrecept.com och där stod det att detta räcker till 4-6 personer. Det gör det inte. Vi skulle lätt ha ätit upp detta på 2 pers om vi riktigt hade försökt. Så om ni skall äta flera så ta 600-700 gram kött och 2 stora auberginer eller 3 små. 

Inga kommentarer: