söndag 30 november 2014

Krämig fisksoppa

Idag har vi varit hos fammo en stund och flyttat lite möbler och druckit te. På hennes köksbord låg det ett urklipp ur en några månader gammal tidning (vasablad tror jag?) På den utklippta sidan fanns några recept och jag fastnade för ett recept på fisksoppa med en liten extra tvist. Såklart var vi tvungna att laga den direkt. Vi gjorde inte riktigt som på receptet utan lagade en liten egen lite mer "vardaglig" version. Mycket god och krämig blev den iallafall.

Tack till den som skrev original receptet, det var smaskens!

Såhär gjorde vi:

1 påse frysta räkor
1 påse frysta laxtärningar
2 schalottenlökar
1 knippe dill (använde en halv i soppan och sedan lite till garnering)
1 msk smör
1 msk tomatpuré
1 liter vatten
1 hönsbuljong (Vi hade slut på fiskbuljong)
2-3 msk Hummerfond (ungefär, jag satt i tills jag tyckte det var bra)
salt
gurkmeja
paprikapulver
3 små morötter
1 palsternacka
6 potatisar
100g färskost med kräftsmak
2dl grädde

Fräs löken med smör i botten på en kastrull. Lägg till tomatpurén och låt den fräsa en stund. Lägg till 1 liter vatten, hönsbuljongen, hummerfonden och kryddorna. Låt koka i 10 min.

Skär potatis, morot och palsternacka i tärningar och bryn dem sedan med lite smör i en stekpanna en stund tills de får lite färg. Häll sedan över rotfrukterna i kastrullen och låt koka i 10 min.  

Lägg i laxtärningarna, grädden och färskosten och koka tills fisken är färdig (tar typ 7 minuter) 

Lägg i dillen och räkorna på slutet. Räkorna skall bara bli varma, inte koka, då blir de sega. 

Krydda lite extra ifall det behövs. Lägg upp i skålar och garnera med lite dill! 

Bon appétit!


Lillajul

I år har det blivit en helt otraditionell lillajul. Vi firade nämligen lillajulen redan förra helgen hemma hos mamma & pappa. Så igår åt vi hesburger och latade oss på soffan istället.

På fredagen bakade jag och Mia 2 kg pepparkakor. Vi drack glögg och lyssnade på julmusik. Det var så mysigt och pepparkakorna blev så fina. Fredagen var det också en stor dag för många. Finland röstade JA för en jämlik äktenskapslag. Jag och Mia bakade några "tahdon" pepparkaksgubbar dagen till ära. Hurra för att vårat land tog ett fint steg framåt. Kärlek åt alla!

Fick en vacker ljusslinga med hjärtan av mamma & pappa till lillajulsklapp. Den är verkligen jättefin. Tack! 

tisdag 25 november 2014

Den känslan

Ni vet känslan då man slutar jobbet tidigt och bara vill hem och slänga sig på soffan och det ända som skiljer dig och soffan åt är bilfärden hem. Idag hade jag den känslan och vad händer? Jo en polisbil svänger av och börjar köra efter mig. Såklart körde jag helt normalt och enligt alla lagar och regler, men fortfarande kände jag mig skyldig, nervös och jag började stirra på hastighetsmätaren en gång i halvsekunden. Varför gör man så här? Polisen är ju till för att man skall känna sig trygg men varje gång man ser en polisbil så är första instinkten att smälla foten på bromsen. Jag strävar nog alltid efter att köra enligt hastighetsbegränsningarna och skulle aldrig göra något olagligt medan jag kör så varför skall man vara så fånig? Jag vet att jag inte är ensam om att göra och känna så här. Är det bara våran generation som e funtade så här? 

Och så till nåt helt annat. Duvor. Kurr kurr.


söndag 23 november 2014

New car!

På tal om ny start och nya regler så har vi köpt ny bil idag! Äntligen hittade vi "the one". Denna kommer troligen nog att stanna med oss längre än de andra. Vår fina Mercedes farmare. Välkommen till familjen.

Idag har vi ätit julmat första gången iår. Mamma & Pappa bjöd på lillajulsmiddag redan denna helg eftersom de är borta på lillajul. Supergott. Som man har längtat efter riktigt redig julmat.  

Ny start

Nu skall det bli ändring på bloggen. Jag älskar att fotografera och köpte i våras en ny kamera och nya objektiv. De bilder jag tar ligger just nu bara i datorn och skräpar. Har otroligt mycke bilder från Norge som jag absolut vill dela med er som är intresserade och jag har bilder från sommaren och hösten som aldrig har blivit upplagda någonstans. 

Håller på och försöker laga bloggen lite snyggare just nu och jag är sämst på detta så ifall det ser korkat ut här nu i några dagar så vet ni varför (; Texten jag har som "header" just nu såg ut som comic sans på kristians dator medan på min var den hur fin som helst. Haha! Måste fixa den som en bild i photoshop istället. 

Nya regler:

- Försöka att sluta mobil-blogga och endast lägga upp bilder från telefonen. MOBILFÖRBUD på bloggen. Endast då jag faktiskt inte kan börja släpa med hela kameraväskan får jag blogga via telefonen. 
- Ta med kameran vart jag än far.
- Försöka snygga upp bloggen.
- Fixa bilder från sommaren och hösten och lägg upp de bästa.
- Inte ta typ en miljon bilder och sen tro att jag måste fixa dem alla innan jag kan väja vilka jag lägger upp. Ta de bästa -> fixa -> ladda upp. Att de ska vara så svårt. 

Nu skall det bli snyggare bilder och mera genomtänkta (eh..nåja) texter. Jag hatar att skriva på telefonen och orkar aldrig skriva varken vackert eller något som berör läsaren på nåt sätt.

Med denna nya inställning till bloggen skall jag lägga upp några bilder jag knäppte på det vackra vintervädret vi har idag. 



 Spegling i balkongfönstret

testing


Testing testing testing


lördag 22 november 2014

3 nyanser av grått

Idag har vi tagit oss en "kort promenad" vid molnträsket, eller ja, det var det vi skulle göra. Kristian tyckte min trip till aurinkolava var alldeles för mesig (det är väl ingen promenad om man går tillbaka samma väg man kom?!) så han skulle prompt runt hela sjön. Som jag förutspådde så fanns det ingen väg som går runt hela eftersom det är våtmark på andra sidan och vi kom ut nånstans i höstves. Efter en massa yrande på småstigar i en mörk skog så hittade vi (med hjälp av gps!!) En större stig som gick mot golfbanan och flexipack där vi hade parkerat bilen. Huff, det blev en ordentlig promenad som tog flera timmar. Detta yrande i skogen börjar bli ett allt för återkommande fenomen. Haha!

I helgen har vi också testat två nya australienska vita viner. Goda var de båda två!

måndag 10 november 2014

Lets talk tea

Kvällspromenad och detox te gjorde kropp & knopp gott idag. Jag och Kristian promenerade in mot stan för att köpa morgonmåls ost. Jag passade på att köpa en te boll också så vi kunde provsmaka ett detox te som Kristian har köpt åt mig från sverige. Riktigt gott var det! Jag insåg ju till min fasa att jag inte äger en endaste manick för lös-te. Hur kommer det sig?
Jag har nyligen påbörjat lite av en kaffestrejk igen. Så nu är det te som gäller. För det mesta dricker jag yogi te eller något av de andra eko-te sorterna som de säljer på life men nu var de kul att testa nåt nytt.
Vilka är era favorit te sorter? Ge gärna tips :D

söndag 9 november 2014

Farsdag

Grattis på farsdagen åt alla pappor! Vi har firat både Kristians pappa & moffa och min pappa & moffa med god mat och söta bakverk.

I tölby fick vi besök av fasaner. Jag hade ju förstås int med kameran så jag fotade med telefonen genom fönstret.

Här är några bilder från dagen. Papporna är dock inte så lätta att få på bild. Haha! Kusinerna däremot älskar att stå framför kameran :D

Mamma hade bakat goda minicupcakes. Smaskens!

På kvällen gick jag och mamma och tände ljus på gravgården. Jättefint med alla lyktor och ljus.

Nu ser vi på Sharknado 2 och skrattar så vi storknar. Jag dör hur kul :D De måste ha haft jäkligt kul då de filmade in denna pärla!

lördag 8 november 2014

Lauantai

Godkväll bloggen. Idag har vi hunnit med så mycket men ändå så lite. De känns som att man borde göra en massa saker på helgen. Ni vet, allt de man borde göra i veckan men aldrig hinner.

Idag har vi gått på stan en stund och vi har kört runt och kollat på bilar. (Vi söker ny bil) Sedan har vi lagat mat. Kristian testade ett nytt recept på ugnskött och jag lagade en ljummen sallad till.

Nu just har vi kommit hem från en skön kvällspromenad. Vi våldgästade Malin och gick dit på en kopp te innan vi traskade hem.

Nu glögg!

onsdag 5 november 2014

En givande dag

Idag har det varit en lång men givande dag! Först jobb hela dagen sedan kvälls personalmöte och ännu efter det har jag varit på ett till jobbrelaterat möte och middag på Kaavya. Har inte ens hunnit hem emellan men otroligt vad energin har räckt till iallafall!

Ljuset snön har gett oss ger nog en extra energiboost nu när det blir mörkt så fort på eftermiddagen. Det är något speciellt med att jobba på dagis då första snön kommer. Vare sig man är barn eller vuxen så känner man de första julkänslorna komma smygande, maten doftar extra gott och man får bara lust att tända en massa ljus och pyssla julkort. Gungor byts ut mot pulkor och spadar och luften blir så frisk och krispig.

Som sagt så har det varit en mycket intressant dag med givande diskussioner! Kaavya levererade igen och jag åt något av de bästa på länge. Lamm i mycket god och kryddstark sås. Perfekt avslut på dagen!

Nu blir det nog sängen direkt :D Snart är det helg igen. Otroligt hur fort tiden går. De känns som att det bara är måndag och fredag hela tiden .

Inte bara barn älskar första snön. Här har ni gårdagens mästerverk lagat av två 25åringar med barnasinnet kvar! Meet Albert the snowman som förhoppningsvis stod kvar ännu i morse och hälsade gomorron år yrvakna sunnanviksbor.

tisdag 4 november 2014

3 bilder, 3 tankar

Vi äter gårdagens måndagssallad på en tisdag. Vi har salladsvecka på G här hos oss i Sunnanvik. Låssas vara lite nyttig för en gångs skull.

Idag på jobbet har vi klottat med färg. Rullat glaskulor av och an i en låda med olika färger och ett papper i botten. Barnen tyckte de va kul att vippa/skaka lådan av och an och det blev riktigt fina mönster.

Nu har jag städat lite, sett på tv, tänt och inlett glöggsäsongen med en liten kopp snälleröds glögg. Mitt i veckan mys med regnet? Snön? som piskar mot rutan.

måndag 3 november 2014

Halloween 2014

I år blev det både inflyttningsfest och halloween maskerad på en och samma gång. Systrarna Nyman (Malin & Petra) ordnade en jättefin fest i deras jättefina lägenhet. Tusen tack! Jätteskoj hade vi trots lite sista minuten kostym ångest dagen före ( haha, perus) Jag tycker iallafall min hippie - utstyrsel var hur kul som helst. Riktigt nöjd blev jag till slut. Håret är ju de roligaste med halloween, jag brukar fixa hela håret med volume master. Tar otroligt länge och armen blir sjuk men det är ju så kul att ha fluffigt hår en helg i året. Sprayade det lite rosa i topparna också! På söndagen fick ja ha upp de i en rosa jätteboll mitt på huvudet :D

Kanske jag måste hitta på nåt med lite mindre fluff nästa år...eller mer ;) Hippie var riktigt skoj att klä ut sig till. Jag fick ju iallafall en ursäkt att hålla upp 2 fingrar på alla foton. Haha! Kristian var en zombie? Död gubbe? Någå ditåt :D

söndag 2 november 2014

Solfärger

I förra veckan hälsade vi på Jenny & Daniel i Vörå. Det var fin solnedgång då vi körde dit. Jag fotade lite med telefonen genom fönstret.

Lördagsmorgonen och dagen var också fin! Solsken och frost! Tog lite bilder då vi promenerade i Sunnanvik. Orkade till och med släpa med systemkameran...hahaha oj den hög av fina bilder jag önskade jag kunde ha tid att "fixa" och lägga upp hit på bloggen. Men nåja plötsligt händer det. Nu får ni och jag nöja oss med telefonbilder.