torsdag 24 september 2015

Norge dag 3 (Austvågøya - Vestvågøya - Flakstadøya)

Wow, en till regnig höstkväll och jag har konstigt nog en massa energi. Så här kommer dag 3 på Norgeresan.

Det var en mulen men händelserik dag. Vi körde mest runt och tittade på små byar och försökte hitta fina ställen längs med kusten. Lofoten är fint precis överallt så egentligen är det inte så stor skillnad var man befinner sig eller vilket slags väder man har. Vi började dagen med att ta färjan från Melbu över till Austvågøya där vi besökte bland annat Svolvaer.

 Efter morgonfärjan körde vi genom vackra landskap med höga berg och turkosa fjordar.
 Stannade och fotade över någons röda lilla fiskestuga.
 Efter en stund såg vi flera bilar parkerade längs med vägen så vi gjorde likadant och det visade sig vara en rastplats med en liten utkiksplats.
 Kristian vid utkiksplatsen.
 Sen kom vi fram till Svolvaer som var en mysig liten fiskeby.
 Svolvaer.
 Här kan man bo...
 Detta var en restaurang som hette Børsen som vi hade läst att skulle vara riktigt bra. Vi tänkte äta där men fegade ur då priserna var höga och vi var ännu inte så hungriga.
Vi gick runt längs med stranden istället.
 Lågvatten.
 Denna by luktade starkt av (torkad) fisk och tång.
 Men fin var den med massor av mysiga hus.
 Den här bilden beskriver resans frisyr ganska bra. Ett enda rufs med tofs så att håret inte skulle blåsa i ögonen hela tiden. 
Kristian i Svolvaer.
Sedan körde vi vidare till Vestvågøya (Gimsøystraumen bro) Vädret var ännu mer grått där.
 Vi sökte ett ställe vid stranden där vi kunde laga mat och till slut hittade vi en liten grusväg där kartan visade att det fanns en sevärdhet. Det var en vit gammal kyrka.
 Bredvid kyrkan fanns en liten strand med snäcksand. Där bestämde vi oss för att koka mat i våran Trangia. Det hade börjat blåsa och det höll på att bli högvatten. Som tur hann vi koka mat och hoppa bort innan vårt matställe blev översvämmat. Haha. 
 Jag frös som bara den och satt på mig alla tjocka kläder jag hade med mig. (och samlade snäckor ifall ni undrade vad för mysko jag har i påsen)
 Kykan hade en liten vildvuxen gravgård. 
 vacker var den.
Några sista bilder på kyrkan innan vi brummade vidare mot Leknes.
I utkanten av Leknes hittade vi ett köpcentrum där vi strosade omkring en stund. Vi sökte en resemaskot så vi gick in i en leksaksaffär och där hittade vi vår fina Rumpel. 

Nu i efterhand har Rumpel både fått vara med och skida till Vuokatti och bott på dagis nästan hela förra året. Rumpel är en sorgenfresser som äter upp sorgelappar. Man skriver ner sin sorg på en lapp och sedan får Rumpel äta upp den. Jag använde den på dagis då jag drog känsloprogrammet START. Barnen fick berätta när de blir ex. glada, ledsna, arga eller rädda och jag skrev ner dem på en lapp som barnen själva fick vika ihop och mata rumpel med. 

 Vid hamnen stod en stor båt som hette Costa Romatica.
 Vi körde dit och tittade...
 och åt mellanmål. 
 Bästa med hela Norgeresan var dessa underbara, himmelskt goda Iskaffen. Vi drack av dem varje dag. Finns de att köpa nånstans i Finland??
 Plötsligt såg vi en stjärna uppe på ett litet berg. Vi körde runt runt hur länge som helst innan vi hittade början av stigen upp till berget. Det var inte så högt men en bra övning inför morgondagens bergsklättring. Sen fanns det massa bär på vägen upp också. Mums! 
 Utsikten från toppen av "berget". 
 OCH vi hittade stjärnan vi sökte. Den hade lampor på sig och lyste säkert om kvällarna. 
Sedan körde vi till Flakstadøya och till staden Flakstad. På kusten fanns en Camping riktigt ute vid Atlanten. Jättehöga berg på ena sidan och stort hav på den andra. Man kände sig pytteliten. Vi spelade kort, drack ett glas vin och så somnade vi till ljudet av skvalpande vågor. 

onsdag 23 september 2015

Norge dag 2 (Lofoten)

Saken är den att jag älskar att fotografera men jag hatar att sortera och redigera. När jag tagit alldeles för mycket bilder så lämnar de oftast på datorn. MEN idag, en regnig onsdagskväll fick jag lust att ta fram Norgebilderna och ge mitt tålamod en ny chans. Över ett år senare och jag vill fortfarande tillbaka lika mycket som då. 

Norge dag 2 (min 25års födelsedag på Lofoten)

 På morgonen då vi vaknade åt vi frukost och försökte duscha. För så dyrt pris tänkte vi nog att det måste finnas ordentliga duschar, men nej. Jo duschar fanns det men man behövde Norska kronor för att få dem att funka och vi hade inga slantar och maskinerna var gamla och oidentifierbara så vi fick typ duscha med en vattenslang där vattnet var så kallt så det var som att hoppa i en isvak. MYS! Ha den äran på födelsedagen liksom ;)
Vi körde vidare uppåt i Lofoten, rättare sagt till Andenes som ligger längst ute på översta udden i Lofoten. Det var fint väder!
Landskapet ändrade hela tiden. Här var det mossigt och blött. Det var också hjortronens tid i Lofoten så det lyste orange lite här som var. 
 Framme i Andenes möttes vi av en sandstrand. Vi stannade bilen och tog en promenad i sanden. Helt folktomt trots fint väder. 
 Jag på stranden.
 En uppspolad sjöborre.
 Massor av slemmiga maneter fanns det på stranden.
 ...och en krabba.
 "Strandfynd"
 I Andenes fanns en liten fyr.
 Härifrån gick både lunnefågelsafari och valsafari. Skulle vi ha haft flera dagar på oss här skulle jag absolut ha farit ut och letat valar. 
Detta är en mycket beskärd bild. Vi såg faktiskt Lunnefåglar som flög i flockar ute på havet men de var så långt borta att jag inte fick någon riktigt bra bild. 
 Det fanns en stor fyr också. Perus turistbild. HAHA!
 Jätteloka och jättefyr.
Skärgårdsbild.
Maneter låg och guppade vid vattenytan.
 Vackra taggiga berg.
Vi körde tillbaka på andra sidan av halvön.
 De taggiga bergen på nära håll.
 Vi tvingades stanna eftersom vi mötte på dessa nyfikna sötisar som gick mitt på vägen. Ingen ovanlig syn i Norge märkte vi ganska snabbt.
 Mera stränden och jättelokor. Här var så fint så vi stannade på flera ställen.
 Vi gick ner till en strand och plötsligt hörde vi massor av klockor som pinglade. 
 Varför inte chilla på stranden tyckte en hel hög med får.
 Så fina djur.
 Bäst av allt var då själva stranden som bestod endast av snäckor. 
 Bättre födelsedagspresent kunde jag ju inte önska mig. De var bara att skopa ryggsäcken full ;)
 Fåren.
Ett litet lamm.

Lite längre upp fanns en liten fyr.
Som vi klättrade på..ehum.
 Nån som kan de här med att posera.
 Vi körde vidare till ett hav av rallarosor.
 Sommarblom.
 Kristian ville bjuda mig på restaurang men jag kan ju säga som så att mitt i ingenstans i ett ganska så öde Lofoten fanns de inga lyxrestauranger. Jag såg en skylt längs med vägen om "världens bästa gatukök" å skrek till. Så min födelsedagsmiddag blev denna pizza och en hamburgare på ett riktigt trevligt gatukök någonstans intill en liten liten stad.
 Vi hittade en vandringled som hade blivit röstad till en av Norges vackraste. Jag hade kollat på kartan (ehum, googlemaps) och var övertygad om att vi skulle komma fram till en strand. Kristian trodde mig inte. MEN tji fick han då vi plötsligt hittade stranden vi sökte. Vandringsleden fortsatte ännu längre framåt längs med kusten men det började skymma och moln kom in från havet så vi vände om och gick tillbaka. 
 Öde strand.
Jo, stigen går längs med klippan och i mitten fanns ett hål vi tvingades hoppa över. 
 Vi körde tilllbaka mot stället vi startade från på morgonen. Men sov inte på samma camping denna natt utan om jag minns rätt så sov vi i bilen på en hamnparkering eftersom vi skulle ta färjan nästa dag.

Det var dag 2 i Norge. 15 dagar i bilder kvar av denna oförglömliga resa.